top of page

Lajv

Vad är lajv?

Följande text är hämtad ifrån Sverok (Sveriges största ungdomsförbund).

​

Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen deltagare är publik utan alla är med och spelar. Spelet pågår i en påhittad verklighet där alla spelare har en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så trovärdig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.

 

Ett lajv kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare, men det kan också äga rum i en skog med några vänner. Bara fantasin sätter gränser. Det kan pågå i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, en allvarsam släktmiddag på en herrgård eller intrigerande vampyrer i dagens Stockholm.

 

Under lajvet talar och uppför sig spelarna i enlighet med de påhittade rollerna och deras värld. Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? Förutom en övergripande ram uppsatt av arrangörer så finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj.

 

Lajvets historia skapar deltagarna tillsammans beroende på hur de väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stort mått fantasi och urskiljning, exempelvis strid och magi.

​

​

Rollspel

Vad är rollspel?
Följande text är hämtad ifrån Sverok (Sveriges största ungdomsförbund).
​
Vad behövs för att spela rollspel?

Det enda som egentligen behövs för att börja spela rollspel är två personer med en gnutta fantasi. Ofta är man någonstans mellan 3 och 6 personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.

​

Spelaren

Spelarens uppgift är att under spelet ta på sig en roll och spela den så trovärdigt som möjligt. En sådan roll kallas ofta rollperson och det är nästan alltid rollpersonerna som är berättelsens huvudpersoner. Rollpersonerna skapas i förväg. En rollperson ges personliga drag, en bakgrund, värderingar, drömmar, livsmål, färdigheter, styrkor, svagheter och mycket annat. Ofta används ett rollformulär där spelaren antecknar relevanta fakta om sin rollperson.

​

Spelledaren

En spelledare måste vara beredd att fylla en mängd funktioner under spelet. Det är oftast spelledaren som har klurat ut förutsättningarna för berättelsen, vilka miljöer spelarna kommer att röra sig genom och vilka andra personer de kommer att möta på vägen. Det är spelledaren som presenterar miljön för spelarna och det är hen som spelar alla andra roller som dyker upp i berättelsen.

​

Regelsystem eller friform

Precis som det finns genrer finns det även olika sorters inriktningar på hur man spelar. En stor majoritet av alla rollspel är baserade på mer eller mindre strikta system. Friform har blivit ett samlingsnamn både för spel i miljöer som saknar egna spel och för mer experimentella sätt att spela. Det kan gälla allt från att låta berättelsen styra och avskaffa alla slumpmoment i form av tärningsslag till att helt avskaffa spelledaren och låta spelarna tillsammans ta över hennes uppgifter.

​

Cosplay

Vad är cosplay?
​
Följande text är hämtad ifrån Sverok (Sveriges största ungdomsförbund).
​

Cosplay är en förkortning för Costume Play. Deltagarna försöker efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie eller något annat sammanhang och målet är att vara så lik karaktären som möjligt.
Betoningen ligger på kläder och rekvisita, men även skådespel och inövade framträdanden är vanligt förekommande. Dräkten ska helst vara egensydd till så stor del som möjligt och ju mer lik originalet desto bättre.

Cosplay förekommer nästan uteslutande på konvent, i synnerhet på de multikonvent inom Sverok som är inriktade på östasiatisk populärkultur. Cosplay sker antingen löpande under konventet eller i tävlingsform.

​

bottom of page